Közösségi szolgálat: sikeres folytatás

 

2015-ben valósult meg a Mosonmagyaróvári Tanoda programunk, ami egyesületünk kiemelt projektje volt az előző évben. Ebben a programunkban nagy sikerrel tudtunk közösségi szolgálatos diákokat foglalkoztatni, mind a Tanoda tanulói, és alkalmazottai, mind a közösségi szolgálatos diákok számára előnyös és hasznos volt ez a lehetőség.

Ezért 2016 nyarán egy Tanoda előkészítő tábort szerveztünk, ahol két fő közösségi szolgálatos tanulót tudtunk foglalkoztatni. Ebben a táborban sem csalódtunk a közösségi szolgálatosok munkájában, sok segítséget nyújtottak a gyerekek felügyelete, a velük való közös programok terén. Első lépésként ezúttal is egy közös megbeszéléssel kezdtük ezt követően részt vettek programjainkon, együtt játszottak a gyerekekkel, és a rájuk bízott gyerekek felügyeletét is ellátták. Összességében meg voltunk elégedve munkájukkal, kedvesek, segítőkészek voltak, a rájuk bízott feladatokat jól teljesítették, illetve a gyerekekkel is kölcsönösen megkedvelték egymást.

Emellett az egyesületünk által szervezett Okostelefon tanfolyamon vettük igénybe a közösségi szolgálatos diákok segítségét. Ezen a tanfolyamon a képzés gyakorlati jellege miatt sok egyéni foglalkozásra van szükség, mivel a képzés résztvevői mind más okostelefonnal rendelkeznek, gyártónként eltérő kezelőfelülettel, ezért mindenkinek személyesen kell megmutatni a saját eszközén a szükséges lépéseket. Ezen a tanfolyamon három fő közösségi szolgálatost tudtunk foglalkoztatni, akik egyénileg foglalkoztak a tanulókkal , egy fő közösségi szolgálatos diákra két fő résztvevő jutott. Ezáltal meg tudtuk valósítani a fordított oktatást, ahol fiatal tanít idősebbet, ami által közelebb tudtuk hozni a diákokat idősebb embertársaikhoz, akikkel kölcsönösen megtalálták a közös hangot, és jó kapcsolat alakult ki közöttük. Emellett az egyesület oktatóinak is hatalmas, szinte nélkülözhetetlen segítséget jelentettek, elvitathatatlan szerepük volt abban, hogy a tanfolyam zökkenőmentesen tudott haladni, és az oktatók az anyagot biztosabban át tudták adni.

Öt közösségi szolgálatot teljesítő tanuló fogadását tudtuk biztosítani, mindannyian ledolgozták a programban nálunk teljesíthető óraszámot.

A projekt a KÖSZ! Program támogatásával valósult meg. A diákokkal való munkában nagy segítség a MOL és az Új Európa Alapítvány által kezelt KÖSZ! pályázaton való eredményes részvétel, aminek keretében 100.000 Ft támogatást kapott a Kulturális Egyesület. Ebből az összegből a projekt működéséhez szükséges fogyóeszközöket, illetve média megjelenést vásároltunk.

A pozitív tapasztalatok alapján, a mostani KÖSZ! pályázaton is indult a Kulturális Egyesület, szeretnénk a jövő évben is közösségi szolgálatos fiatalokat foglalkoztatni.


                  
Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting