Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület
Misszió: a kulturális értékek képviselete
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 14.

(96) 217 388

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület már régebb óta foglalkoztat közösségi szolgálatos diákokat, már több közösségi szolgálatos programot megvalósított, a MOL és az Új Európa Alapítvány által kezelt KÖSZ! pályázat segítségével különböző területeken.

2018. évben is sikeresen valósítottunk meg egy közösségi szolgálatos programot, ezúttal egy nagyobb projekt megvalósítását tűztük ki célul, a vállalt és az előzetesen kalkulált számokat túlszárnyalva, összesen 23 középiskolás fiatal bevonásával.

A diákokat részben az Egyesület hagyományos projektjeiben, a Mosonmagyaróvári Tanoda, és az okostelefon tanfolyamok keretén belül foglalkoztattuk, e kettő programelemben a másokon való segítés szándékát próbáltuk elültetni a diákokban, hogy a jövőben legyen igényük és érezzenek késztetést arra, hogy tudásukkal illetve esetenként szabadidejükben hasznos segítséget tudjanak adni másoknak.

Másrészt Mosonmagyaróvár kettő elhanyagolt játszóterének felújításába vontuk be a diákokat. Ezáltal a közösségi terek, a szűkebb környezet megóvásának, az élhetőbb lakókörnyezetért való tenni akarásnak a magvait állt szándékunkban elültetni a diákokban. A közösségben, csoportban végzett munkával, a csapatmunkára való készséget, és az egyéni felelősségvállalást is erősíteni kívántuk.

Itt a fő cél az volt, hogy legyen igényük saját környezetük állagának megóvására, esetenként ő maguk hívják fel kortársaik figyelmét erre, ha körükben valaki részéről rongálást vagy szemetelést látnak. Emellett, de nem kevésbé fontos volt az, hogy megtanultak egymással együttműködve csapatokban dolgozni. Mivel erre a feladatra viszonylag sok diákot tudtunk toborozni, több, pár fős csapatokban végezték a munkát. Ezeknek a csoportoknak a feladatokat a felügyelő felnőtt adta ki, de a munkavégzés módját illetve hogy kinek mi a feladata a csoportban azt önállóan egymással kooperálva kellett meghatározniuk. Szintén pozitív volt, hogy erre a feladatra két iskolából is tudtunk toborozni diákokat, így a két oktatási intézmény tanulóinak közösen együttműködve kellett teljesíteniük a feladatot.

Továbbá ezzel is hozzá akartunk járulni a város szépítéséhez, a fiatalabb generáció szabad levegőn való kikapcsolódási lehetőségeinek elősegítéséhez.

Örömteli, hogy a programban a munkákat szakmailag irányító résztvevők véleménye egyöntetűen az volt, hogy nagyon hasznos volt a közösségi szolgálatos diákok munkája. A diákok hozzáállása is dicséretes volt, szorgalmasan, önállóan látták el a feladataikat. Segítségükkel sokkal gördülékenyebb, hatékonyabb volt az ismeretek átadása a tanfolyamon, és a tanodás gyerekekkel is megtalálták a közös hangot. Emellett a játszótér felújításnál is meg voltunk elégedve mi és a Városüzemeltető Kft képviselője is a munkájukkal.

A projekt a KÖSZ! Program támogatásával valósult meg. A közösségi szolgálatos diákokkal való munkában nagy segítség a MOL és az Új Európa Alapítvány által kezelt KÖSZ! pályázaton való eredményes részvétel, aminek keretében 400.000 Ft támogatást kapott a Kulturális Egyesület.


Kiss Zoltán
 


mol logo
mol alapitvany
okefi
 

Digitális Jólét Pont

DJP program pont

Mosonmagyaróvári Tanoda

sz2020 ESZA h190